Christian Betting er administrerende direktør for Lighthouse Energy DMCC, der leverer solcellepaneler til virksomheder i store dele af verden. Vindmøller, bølgeenergi og solceller er mere end blot god branding og godt for miljøet. Det er investeringer, der giver positive tal på bundlinjen for de fleste virksomheder, fortæller Christian Betting.
Christian Betting tog i 2008 en stor beslutning. Han valgte at rive teltpælene op og flytte til Dubai med sin familie for at starte el-virksomheden Lighthouse Energy DMCC. Virksomheden skulle levere økonomiske gevinster til virksomheder ved at opstille solcellepanaler på tage og flade områder i det solrige land. Forretningsideen lød glimrende over for venner, familie og forretningsforbindelser, og den passede lige ind i den vestlige verdens forestilling om cirkulær økonomi, genbrug og ansvarlig elproduktion.
Men hvordan sælger man grønne løsninger i et land, der er kendt for at masseproducere olie til resten af verden?
Olieproduktion hæmmer Dubais skyhøje ambitioner, fortæller Christian Betting
Christian Betting fortæller, at få var lydhøre over for ideen om grønne energiløsninger i Dubai. Der manglede en grundlæggende forståelse for, hvorfor man skulle gå væk fra olie og fokusere på alternative løsninger. Men international anerkendelse og økonomiske argumenter hjalp på forståelsen
”Da jeg fortalte, at omverdenen ville iagttage Dubais grønne investering med stor interesse, blev samtalen blødt op. Og da jeg viste, at Dubaibaserede virksomheder kan spare omkring 15 % på deres årlige elregning, blev samtalen rigtig interessant”, fortæller Christian Betting.
Christian Betting var glad for modtagelsen, men han vidste ikke, at hans forretningside stemte overens med Emiren i Dubai Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoums vision. Statsministeren for de Forenede Arabiske Emirater har et brændende ønske om at gøre Dubai til den smarteste by i verden. En ambition, hvor alternativ og miljøvenlig elproduktion spiller en stor rolle.
I 2015 opfordrede styret, at finansbranchen støttede op om energitransformationen. Det skete blandt andet gennem attraktive lånemuligheder til investeringer i solcelleanlæg og andre grønne tiltag. Desuden annoncerede han, at det nationale energiselskab, DEWA, skulle støtte op om omstillingsprocessen.
”Der har en lidt anden betydning, når Sheik Mohammed bin Rashid Al Maktoum går ud og opfordrer alle til at støtte op om projektet, end hvis en statsminister i Vesten havde gjort det samme”, fortæller Christian Betting, der samtidig understreger, at han har den dybeste respekt for alle regeringsledere.
Solenergi i Dubai burde være en slam dunk
”Der er lige så meget sol i Sahara, som der er is på Nordpolen. Forskellen er, at solen ikke forsvinder, det gør isen”, fortæller Christian Betting, der dog indrømmer, at hans drivkraft kommer fra det økonomiske aspekt af solenergi.
”Solenergi har en enorm positiv effekt på vores klode. Men det er den økonomiske del, der overbeviser finanssektoren, ikke miljømæssige argumenter”, afslører Christian Betting.
Hvorfor solenergi ikke har slået igennem i Dubai før nu, har Christian Betting svært ved at forstå. Med over 300 solskinsdage om året, er det en sand pengemaskine, der står ubenyttet hen. Den høje pris på olie gennem tiderne og manglende viden om solenergis kvalitet, er mulige forklaringer. Men med faldende oliepriser og større konkurrence fra Rusland, USA og Sydamerika er olieproduktionen mindre attraktiv.
”Den helt store forskel på olie og solenergi – udover de miljømæssige aspekter – er, at solenergi er konstant. Energikilden brager derudad, og den stopper ikke før om mange tusinde år. Olien derimod er begrænset, og den vil nok være opbrugt om ganske få århundreder”, – Christian Betting.
Teknologien bag solenergi
Solenergi var i starten en kostelig affære. Man brugte mange økonomiske ressourcer på at udvikle, opstille og benytte solens varme til næsten ingen affekt. Men teknologien udvikler sig nærmest eksponentielt i dag, da mange ser fordele og derfor investerer i branchen. Det betyder, at solcellers tekniske og økonomiske levetid er lang, og produktionen er meget forudsigelig. Christian Betting indvilliger os i, at selve teknologien er simpel. Panelerne er udstyret med sensorer, der absorberer solens varme, som derefter transformeres til strøm, der sendes direkte ud i ledningerne. Strømmen kan også opbevares i et batteri – modsat solvarme – til senere brug. Nogle af de fordele virksomheder og privatpersoner får fra solceller er
- Billigere elregning
- Grønnere strøm
- Lang levetid på paneler
Grøn omstilling er ofte blevet kritiseret for at have høje omkostninger ved opstartsprocessen. Og det er også rigtigt, at startomkostningerne er ressourcekrævende, fortæller Christian Betting. Men det betaler sig i det lange løb, da paneler kræver minimal vedligeholdelse og har lang levetid.
Skyer og regnbyger er ingen forhindring for solenergi
Sol er rig på energi, og ressourcen er – i vores livstid – uendelig, fortæller Christian Betting. Men det hænder, at solen ikke skinner, hvorfor man skal bevare energien gennem processen kaldet fotokatalyse. Selve processen er kompliceret, forklarer Christian Betting, der ligeledes uddyber, at processen ikke kun hjælper til opbevaringen af energi, den kan isolere vandmolekylers hydrogen og oxygen, der derefter kan genkombineres til en energicelle.
Det er ikke blevet gennemtestet endnu, men et forskningsprojekt fra AIP Publishing (Applied Physics Letters) viser, at der er gode muligheder, siger Christian Betting.
”Hvis vi kan skabe et materiale, der kan fungere, så kan vi potentielt set udnytte solenergien, når der er skyer eller regnbyger”, udtaler Christian Betting.
Forskere har tidligere undersøgt, om man kunne adskille materialer, for derefter at bringe dem sammen igen for at skabe energi. Det er gjort med Titanium dioxid, forklarer Christian Betting. Men det har ikke været succesfuldt og i sidste ende, har det været en omkostningsfuld proces. Men forskeren George Volonakis har opdaget en række materiale, der lover godt for fremtiden. Christian Betting, sammen med andre personer i solenergibranchen ser meget optimistisk på de kommende måneder, da Volonakis har opdaget et materiale, der både absorberer lys og adskiller vand. Materialets mundrette navn er Cc2BiAgCI6, og det er et af de få, der har de egenskaber, Volonakis leder efter.
”Vi kan ikke med sikkerhed sige, at det vil virke. Men det har alle de rigtige komponenter til at fungere både under direkte sol og vandholdige skyer”, fortæller hans partner Giustino.
Selve forskningsprojektet er stadig kun lovende på papiret. Der er mange faktorer, der er ikke er medregnet, men som kan opstå, når selve forsøget går i gang, fortæller Christian Betting. Men sådan starter alle projekter. Fra de helt første solceller til nutidens reaktorer har der været teoretisk arbejde, før projektet er blevet udlevet. Det næste skridt i processen er at eksperimentere med materialet og se, om det virker. Det skal igennem en række test, der både anskuer, hvad det kan bruges til i den nærmeste fremtid samt i et længere tidsperspektiv.
Kontakt
Vil du læse mere om Christian Betting og lære mere om vedvarende energiløsninger med favorable økonomiske gevinster, kan du klikke ind på hans